selamat datang

Saturday, 16 April 2011

perkongsian cerita....

Assalamualaikum….salam sejahtera dan salam hebat untuk semua yang membaca dan menziarahi blog saya…alhamdulilah..saya masih diberi kesempatan untuk menulis pada waktu ini walaupun masa saya semakin singkat dirasakan..maklum la dah nak final exam untuk semester2 ni..huhu..takut gak ni…sebab sekarang saya makin sibuk…kena bahagikan masa untuk belajar, assignment, meeting@discussion, berprogram, berpesatuan dan ber bisnes..huhu..tapi setakat ni bleh bahagikan masa lagi walaupun agak sibuk..tapi kesibukan ini bagi saya bukan halangan..kalau saya tak sibuk  dan banyak masa terluang..saya tau, dan saya pasti yang saya akan membuang masa dengan perkara yang tak berfaedah atau pun keje saya duduk dalam bilik dan tido…huhu..(sekarang saya wat bisnes sebagai kerja part time saya..alhamdulillah ada hasilnye..hehe…walaupun bru peringkat permulaan..)
Ingin saya kongsikan pengalaman sepanjang saya kerja part time ni..bukan setakat saya dapat duit..bagi saya duit bukan keutamaan saya sekarang ni..tapi self development dan pengalaman itu yang lebih penting..kebolehan kita bercakap dihadapan orang ramai..keberanian kita untuk keluar dari zon yang selesa dengan mencabar diri sendiri melakukan sesuatu yang luar biasa atau mencube sesuatu yang baru yang kita tidak tahu keupayaan diri kita..(jika kita tidak mencube sekarang sampai bile-bile pun kita tak tau dimana tahap keupayaan kita..)..serta ketabahan dan kesabaran kita dalam menerima kritikan, penolakan dan apa-apa sahaja perkara negatif di sekitar kita…kerana ia akan menjadi anjakan paradigma untuk kita terus berjaya dalam apa jua bidang yang kita ceburi..setuju atau tidak? Ini hanya pendapat saya…mungkin pendapat sahabat-sahabat berbeza..tapi saya percaya pendapat sahabat betul kerana ia bergantung pada individu itu sendiri..
Saya dapat pengalaman dan berjumpe dengan orang-orang yang telah berjaya..orang yang tidak pernah mengenal erti putus asa dan melakukan sesuatu kerja dengan bersungguh-sungguh…(semoga dengan kejayaan kalian memberi motivasi buat saya supaya mengikut jejak kalian)..jujur saya katakan..saya memang tidak berminat dengan bisnes..sama sekali tidak pernah terlintas di hati malahan dalam kotak fikiran saya juga ‘bisnes is not my taste’..(mungkin sebab saya tak brape pandai n minat subjek matematik kot..nak mengira tu lambat bebenor..aduyai..huhu)…lagipun family saya bukannya ada yang bukak kedai atau wat bisnes2 ni…
Di dalam Al-Quran juga Allah telah berfirman di dalam surah Al-Baqarah ayat 275 yang bermaksud : Allah telah menghalalkan berjual beli (berniaga) dan mengharamkan riba..saya juga berpegang pada hadis yang diriwayatkan bahawa 9/10 rezeki adalah dari perniagaan..dan di dalam sirah Rasulullah sallahhu alaihi wassalam juga telah terbukti bahawa bahawa Nabi Muhammad s.a.w. pernah berniaga semasa mudanya dan para sahabat juga ramai yang menceburi bidang ini juga sudah cukup menggalakkan kita semua untuk melakukannya. Entri ini sekadar perkongsian cerita..rase macam da lame sangat saya tak update...hehe
Wallahu A’lam...

No comments:

Post a Comment